Verblijf Orang-oetans
Het project omvat de nieuwe verblijfplaatsen voor de Orang-Oetangs te Planckendael Mechelen. We lasten 3 metalen kooien, 5 metalen bomen, 3 gemotoriseerde poorten en achter de schermen 7 betonnen kooien voorzien van RVS-traliewanden en poorten.
De eerste uitdaging zat hem in dat de verblijven werden opgebouwd in een bestaande serre van 100m x 100m, met een hoogte van 9m. Voor de aanvoer van de materialen werd een opening voorzien van 4m breed en 5m hoog. Aan de start van het project, waren in de serre de betonnen verblijven reeds gezet en een deel van de beplating moest behouden worden. Hierdoor was er een geringe ruimte voor de montage en moesten de kooien van binnenuit opgebouwd worden.
De tweede uitdaging was het ontwerpen van de kooien. Orang-oetangs zijn de slimsten onder de apen en meesters in het ontsnappen. Om het ‘Orang-oetang-proof’ te maken, moest er een minimum aan geboute verbindingen gebruikt worden. Op plaatsen waar dit onvermijdelijk was, werden de moeren gelast om te voorkomen dat ze losgedraaid kunnen worden.
3 kooien werden gebouwd met respectievelijke afmetingen 16m x 12 x 9m, 12m x 10m x 9m en 16m x 10m x 9m. De netten zijn goed voor een totaal van 11 ton, het constructiestaal 41 ton.
Een metalen ringbalk werd voorzien als basis, waar dan kaders met netten op werden geplaats. 1 kader is 2m breed en 5m hoog. De dakligger is een vakwerk, bestaande uit kokers 100x100x5 en 60x60x3. Sterk genoeg voor een overspanning van 12m en een slingerende aap van 150kg. De kaders inclusief netten en de dakliggers werden samengesteld in de werkplaats om de impact on-site zo laag mogelijk te houden.
5 metalen bomen werden geplaatst in de kooien. Deze waren volledig 3D-uitgetekend, zodat de stam en takken gelaserd konden worden met een buizenlaser. De juiste hoeken en uitsnijdingen werden gelaserd waardoor het als een bouwpakket aan elkaar gelast kon worden. Ze hebben een omtrek van 8m diameter, alsook een hoogte van ca 8m. De stammen hebben een diameter van 168mm, de takken 114mm en 89mm. Er zijn 2 verschillende types, met een hoge en lage stam, en wegen elk ca. 1,5ton.
De 3 geautomatiseerde poorten worden door de verzorgers bediend zodat de apen van het binnenverblijf naar de eilanden buiten kunnen. De poorten hebben een metalen blad van 600kg en hebben een opening van ca 2m breed en 4m hoog. Een volwassen Orang-Oetang kan tot 300kg heffen. Het gewicht van het blad moet voorkomen dat de apen de poort omhoog zouden duwen. Het poortmechanisme is vergelijkbaar met een standaard sectionaal-poort. Het moto was keep it simpel, but monkey-proof. De kooien, bomen en poorten kregen geen oppervlaktebehandeling zodat ze een mooier geheel vormen met de omgeving.
chter de schermen zijn de nachtsluizen. Dit zijn betonnen verblijven waar de Orang-oetangs verzorgd worden en slapen. De voorzijde van de kooi werd voorzien van een rvs-traliewerk, uitgerust met een poort en driepunts-vergrendeling. Doorheen het netwerk van gangen, zijn een 6-tal dubbele poorten voorzien om, bij een eventuele ontsnapping, de veiligheid van de verzorgers te garanderen.